1. Schulman-suku

Schulman on vanha Baltian alueelta peräisin oleva saksalainen  ritarisuku, joka todennäköisesti saapui Baltiaan ristiretkeilijänä saksalaisen ritarikunnan jäsenenä. Varmuudella tiedetään, että nykyään Suomen ja Ruotsin ritarihuoneille kirjattujen sukuhaarojen esi-isä oli  1400-luvun lopulla Saarenmaalla elänyt ja toiminut Heinrich Scholman, josta on kirjallinen dokumentti vuodelta 1495. Suku on vanhaa muinaisaatelia, jonka aateloinnista ei ole säilynyt kirjallisia dokumentteja. Se tiedetään, että suku oli kirjoilla Viron ritarihuoneessa numerolla 50, Liettuan ritarihuoneessa numerolla 51 ja Saarenmaan ritarihuoneessa numerolla 82.

Tanskan ja Ruotsin kuningaskuntien taistellessa 1600-luvun alkupuolella Viron ja erityisesti Saarenman hallinnasta yksi suvun haara muutti Ruotsiin ja kirjoittautui Ruotsin ritarihuoneessa numerolla 176 ja hiukan myöhemmin suvun toinen haara muutti Ruotsin kuningaskunnan itäiseen osaan eli Suomeen.  Ruotsiin muuttanut sukuhaara kuoli 1700-luvun alussa. Suomeen muuttaneen sukuhaaran edustaja kirjaantui Venäjän vallan alettua Suomen ritarihuoneelle vuonna 1818. Helsingin ritarihuoneella suvun numero on 13.

Suvun vaakuna on yksinkertainen ja puhdaspiirteinen musta kolmio, joka viittaa siihen, että vaakuna on erittäin vanha. Nykyisin suku koostuu päämieshaarasta ja neljästä nuoremmasta haarasta, joista neljännen ja nuorimman haaran edustajat ovat käyttäneet vuodesta 1940 lähtien suomennettua nimeä Koulumies.